Cuinar és un idioma

Her spor dalında en iyi oranlara sahip bettilt oyuncuların tercihidir.

Kumarhane atmosferini hissetmek isteyenler bahsegel sayfasına giriyor.

Canlı bahislerde yüksek hız sunan altyapısıyla paribahis fark yaratıyor.

Gelecek yılki sürüm olan paribahis yeni özelliklerle geliyor.

Canlı rulet oyunlarında atmosfer, müzik ve ışık ayarları profesyonelce yapılır; bahsegel canlı destek nerede bu detaylara önem verir.

Her oyuncu güvenlik için bettilt politikalarına dikkat ediyor.

Cuinar és un idioma

Al Bibliolab Cuina Oberta de la Biblioteca del Fondo una de les actvitats que ens agrada fer és acostar-nos als llocs on podem topar-nos amb persones (sovint dones) amb les que tenir converses interessants. Trobem que molts d’aquests diàlegs giren entorn l’esfera de les cures, on la cuina ocupa un paper central. A nosaltres ens agrada cuinar i parlar de menjar perquè quan ho fem ens oblidem una mica de les coses que ens separen i no entenem de l’altra i establim connexions per sobre de l’idioma, la religió i les costums. O potser podriem dir que cuinar és un idioma (igual que és una costum i per a moltes, casi una religió jeje).

Per això quan vam conèixer el grup Dona’t un Espai de la Fundació Salut Alta vam pensar que seria una bona idea parlar a través de les connexions que establim amb alguns aliments que travessen fronteres.

Va ser un matí farcit de receptes, records i ingredients, com era de preveure. Alguns de comuns, com la ceba, l’all i la llimona, que són transversals a totes les cultures que hi eren presents, i fan les bases dels plats més gustosos de tota mena. La garrofa es fa servir al Marroc i a Bangladesh i Pakistan coneixen més el gingebre i el lemongrass. A tot arreu les dones fan servir aquests aliments per cuinar i saben, també, que tenen propietats medicinals. Si tens un enconstipat no hi ha res com els vapors amb gingebre. O el cas del fenugrec, que va bé per als temes de salut femenins: des d’alletar fins al dolor mentrual. Les seves fulles, d’altra banda, anomenades methi es fan servir a la cuina bengalí per tota mena de plats i són molt apreciades.

L’ús dels cigrons també és comú a molts indrets. Són humils i nutritius. Al Marroc se’n fa cous-cous, per citar una de tantes preparacions. Al pakistan chana chaat que és una amanida amb moltes verdures. Però a Nigeria no hi ha cigrons, per exemple. Hi ha llenties, que es fan servir molt també a Pakistan, Bangladesh i al Marroc, per a fer sopes tipus Dahl a uns lloc o Harira a uns altres.

Per a cuinar a Nigeria es fa servir molt l’oli de palma, que té un color rogenc, mentre que al Marroc l’oli d’oliva i també l’smen que és una mantenga fermentada. A asia fan servir més el ghee, mantega clarificada que és un autèntic aliment-medecina.

Els pans fets a la paella són un altre clàssic de totes les cuines: a Nigeria trobem l’Egg roll, que són ous embolcallats amb una pasta que es fregeix, herència colonialista a jutjar pel nom. I Bangladesh i Pakistan comparteixen les Parathas, el roti o el naan, que es fan a les cases habitualment per les dones (per suposat).

I per arrodonir aquesta passejada pels mercats del món us direm que a tot arreu agraden i queden molt vistoses unes bones gambes, ja sigui a una Pepesup nigeriana, com a un tajine de peix marroquí o als plats especiats de bangladesh i pakistan.

Totes aquestes cultures comparteixen la religió islàmica (tot i que a Nigeria no és la religió majoritària) i aviat començaran el Ramadan. És una època de l’any molt especial pel que fa al menjar i hi ha molts plats que es fan especialment llavors per degustar en familia quan es pon el sol, com moltes preparacions dolces a base de fruits secs per agafar energia com l’Amlou o el Sellou.

Pel que vam comentar, sembla que a tot arreu elles són les encarregades de portar la batuta del menjar. Cuinen també plats que han après aquí, la cuina fusió és això a més d’una cosa dels restaurants modernets. Algunes ens expliquen que als fills els hi agrada la cuina, els plats tradicionals que aprenen a casa però també menjars contemporanis com la pasta o la pizza. El jovent és jovent, no? També n’hi ha que no volen que els nens s’apropin a la cuina perquè ho desendrecen tot. Val a dir que en aquest cas són nens de génere masculí. Qui ho havia de dir!

Aviat ens posarem els davantals i farem alguna d’aquestes preparacions juntes. Haurem de triar quins plats volem cuinar, posar-nos d’acord i veure com sorgeix un bon menú entre totes. Ens acompanyeu?