La Cuina de les Veïnes

La Cuina de les Veïnes

No ens cansarem de dir-ho, quan ens posem juntes a tocar el menjar, tot flueix de maneres molt orgàniques i profundes. Compartir experiències i maneres de fer al voltant de la cuina i l’aliment pot ser un viatge màgic i transformador. Des del moment que comences a fer-te preguntes, que volem fer, perquè i com, fins que ens posem mans a la massa i aquest entorn de cures i complicitat comença a semblar més una reunió familiar típica en la qual totes les dones acabem xerrant entre els fums de les cassoles. Això és la Cuina de les Veïnes.

Fa una setmana, amb la complicitat de les dones del grup Donat un espai de la Fundació Salut Alta, vam fer un primer experiment del que podia ser aquesta idea de Cuina de les Veïnes, aprofitant les ganes de compartir i cuinar juntes receptes de plats típics que es fan durant el Ramadà. Més abaix us deixem algunes fotos i les receptes. Vam gaudir i aprendre un munt, fins i tot diferents versions depenent de la zona del Marroc, compartint també riures i astúcies. Vam xerrar de qué significa arribar de nou a un país, aprendre noves formes de fer amb el condicionant de l’idioma i altres barreres culturals. També vam parlar de cures, de les tasques que fem les dones, de com són les nostres famílies, quins components de tradició i de noves formes de fer que estem aprenent i assajant…

 

 

Ara us volem compartir també la informació d’aquest cicle d’activitats de La Cuina de les Veïnes que obrim ara desde el projecte BiblioLab Cuina Oberta i que podem fer per fi presencialment a la fantastica cuina de la Biblioteca del Fondo:

Es tracta d’una activitat oberta de co-creació al voltant de la cuina on treballarem les cures, l’aprofitament i la hibridació cultural. Ens trobem per a cuinar y aprendre entre nosaltres. Farem servir productes frescos, de temporada i a més a més rescatats. Intercanviarem coneixement donant espai a l’apoderament i la co-creació amb el fil conductor del menjar.

 

Us deixem les dates i horaris, us podeu apuntar al cicle o a les sessions o sessió que vulgueu escrivint al mail: [email protected] o trucant a la Biblioteca al 934684612 

Grup de matins de 10h a 12h

Maig 21

Juny 11

Setembre 17

Octubre 1

Grup de tardes de 18h a 20h

Juny 4,18,22

Octubre 7, 14

 

I ara si, les receptes 🙂

 

 

HARIRA

Ingredients:

½ kg de carn de vedella

1 kg de ceba

1 api

½ manat de julivert

½ manat de coriandre

1 kg de tomàquet triturat

2 cullerades de pasta de tomàquet concentrat

¼ kg de cigrons cuits

1 ou (opcional)

Fideus fins

Farina de blat

Espècies: cúrcuma, gingebre, safrà, pebre negre, canyella, pebre vermell dolç.

Sal i oli d’oliva

Elaboració:

Tallar la carn en trossos petits i saltar a una cassola grossa

Triturar la ceba, l’api, el coriandre i el julivert amb aigua (mig litre aprox)

Afegir el resultat d’aquesta barreja a la cassola amb la carn i coure a foc lent

Posar-hi les espècies i la sal al gust (el safrà s’ha de posar abans amb una mica d’aigua)

Després de coure una estona, afegir el tomàquet triturat, la pasta de tomàquet i una mica de farina dissolta en aigua

Coure durant una mitja hora més, i aquí es poden incloure els cigrons cuits

Finalment, posar-hi els fideus fins i coure fins que estiguin fets

Al final es pot enriquir amb un ou

 

 

BRIWAT

Ingredients:

4 cebes grans

4 pits de pollastre

½ manat de julivert

½ manat de coriandre

½ dotzena d’ous

Espècies: cúrcuma, gingebre, safrà, pebre negre, canyella, comí.

Sal i oli d’oliva

Làmines de pasta filo (es poden comprar congelades en tendes d’alimentació asiàtiques)

Elaboració:

Tallar les cebes en daus petits

Tallar el coriandre i el julivert molt petits

Saltar a una cassola grossa els pits de pollastre amb la ceba i les herbes

Afegir les espècies, sal i una mica d’aigua

Remenar i coure a foc lent

Treure els pits de pollastre quan estiguin fets i deixar-los refredar

Reservar la ceba i les herbes passades per un colador per treure el líquid

Esfilegar els pits de pollastre

Tornar a posar a la cassola el guisat de ceba i herbes i afegir els ous batuts, coure fins que qualli, remenant. Reservar.

Barrejar el guisat amb ou i el pollastre i passar-lo per un colador per treure el màxim de líquid

Tallar làmines de pasta filo en quadradets, posar una mica del farcit de pollastre i tancar en forma d’empanada triangular o de rotllet

Posar al forn a 180C per uns 15 minuts o fregir en abundant oli.

El caldo resultant d’escòrrer el pollastre es deliciós per a altres preparacions.