Cambia, todo cambia. Nosaltres veniem amb una idea de podcast-procés i al final van sortir coses diferents.
Aquí podeu escoltar l’episodi, i els anteriors:
Vam acabar fent una sopa, o un caldo, amb el que en aquell moment teniem a la nevera.
Com quan fem vinagre, aprofitem tot el que hi ha i ens entreguem al procés.
En aquesta ocasió vam estar relatant el procés de preparació d’un pa a partir del cereal sencer i vam compartir no només la nostra aproximació de recepta, sino també el propi pa amb les persones que ens van acompanyar, tot rememorant allò que vam viure juntes i també com a partir d’aquestes vivències comunes cadascuna tria i segueix el seu camí…

A l’episodi parlem de moltes coses més opinem, debatim, especulem, i ens creuem unes quantes preparacions i per aquí us compartim la recepta del pa, originalment vista al blog de la Laura García:
Pa de fajol fermentat
Ingredients
- 2 tasses i mitja (500 g) de fajol en gra
- 1 cullerada sopera de psylium (plantago ovata) – opcional
- Entre ½ tassa i 1 tassa d’aigua (entre 120 ml i 240 ml)
- 1 cullerada de sal (17 g)
Instruccions
- Renta el fajol amb l’ajuda d’un colador.
- Posa’l en un bol gran i cobreix-lo amb aigua. Deixa’l en remull tota la nit.
- L’endemà, esbandeix el fajol sota l’aixeta, posa’l a la batedora de got o al processador d’aliments i afegeix uns 120 ml d’aigua i la sal.
- Tritura fins que es barregin el fajol i l’aigua. Si veus que necessites més aigua per triturar, afegeix-la a poc a poc, fins a un màxim de 240 ml. No cal que quedi molt fi; si hi ha algun gra sencer no passa res. La quantitat d’aigua dependrà també del temps que deixis escórrer el gra al pas anterior.
- Aboca la barreja de nou en un bol i afegeix-hi el psyllium, integrant-lo amb una cullera de fusta.
- Cobreix el bol amb un drap de cuina net i deixa reposar la massa de 12 a 24 hores a temperatura ambient o dins del forn apagat.
- Passat aquest temps, preescalfa el forn a 175 °C.
- Posa un tros de paper de forn a la safata i escampa-hi una mica de farina de fajol. També pots fer servir una safata de silicona.
- Col·loca la massa sobre el paper de forn i dóna-li forma de rodó amb les mans. Si has utilitzat un bol com el del punt 5, gairebé no caldrà donar-li forma. De fet, com menys la manipulis, millor.
- Espolvoreja una mica de farina de fajol per sobre de la massa. Això és opcional però li donarà un toc rústic a la peça.
- Posa la safata al forn i cou durant 1 hora i 20 minuts a 175 °C, amb calor a dalt i a baix.
- Treu el pa del forn i deixa’l refredar sobre una reixeta perquè la part inferior no s’humitegi.

Amb aquest tercer capítol tanquem aquesta serie amb moltes ganes de seguir la pista de les nostres noves amigues, de seguir quedant per cuinar, per fermentar, per menjar i per crear fomentar xarxes que sostinguin la vida.
Fins a la propera!
Amb el suport de:
