Mujeres en sitios haciendo cosas

Mujeres en sitios haciendo cosas

El passat dissabte vam sortir al carrer amb les nostres amigues de Balladona, sentint el vent i el sol (i una mica també els núvols), confiant en la vida i recuperant espais de relació entre dones, que bona falta que ens fa a totes.

L’aire lliure sembla el millor plan darrerament si ensopeguem bon temps, almenys podem ser creatives amb les restriccions, ballar i fer altres coses en petits grups. També dona més confiança estar en espais oberts i a on corre l’aire…

Fem d’aquest desavantatge una virtut, però cal dir que fer accions comunitàries ara mateix a Barcelona (i a la resta del territori no és millor) és tota una quimera: als espais municipals només es poden fer activitats essencials o de bé caire social, essent aquestes dues categories decidides sense atendre a un criteri de cures prou ampli que deixa fora grans àrees com l’activitat física, la creació de xarxa veïnal, l’economia informal i les tasques reproductives i de sosteniment de la vida. Ara mateix, tot això és considera lleure i accessori i per tant, es deixa de fer o es fa a locals privats, fora de la mirada fiscalitzadora institucional. Molt bene.

La nostra proposta en aquest cas ha tornat a ser una de pràxis fermentadora seguint l’activitat del Desembre que tant vam gaudir. Ens venia de gust tornar a parlar de col.laboració interespècies, de confiança, d’abraçar la incertesa i de legitimar-nos, des de cada cuina, i traient la cuina a la plaça. Junt a les activitats físiques de dansa i moviment conscient creiem que va anar molt bé per aterrar, sentir-(nos) i interactuar amb altres. Visca les dones que van a llocs i fan coses, contra viento y marea!

En aquest cas, ens vam proposar fermentar unes aranjes espigolades del Garraf. En plena temporada de cítrics vam jugar a fer un xutnei fermentat, per mostrar la versatilitat d’aquesta tècnica, amb la que pràcticament podem aprofitar qualsevol verdura o part de verdura.

Aquesta és la recepta:

XUTNEI FERMENAT D’ARANJA

Ingredients
1 Aranja
1 Ceba petita
Pot portar pebrot verd, ceba tendra o alguna altra verdura
També alguna cosa amb un toc dolç com panses, trossets de dàtil o de pruna seca
Espècies a l’gust: clau, gingebre, cardamom, pebre, canyella
Se li pot afegir xile
Una mica de sal
Opcional: una mica de vinagre sense pasteuritzar o suc d’un fermentat

Elaboració
Tallar tots els ingredients petitons i barrejar-los. L’aranja amb pell i tot 🙂
Envasem en un pot de vidre amb tapa, prement bé el contingut perquè no quedi aire.
En 3-4 dies (a l’estiu menys fins i tot) provar i degustar.

Notes
Si ja està fermentat millor guardar-lo en la nevera i consumir en pocs dies, ja que el sucre de la fruita pot fer que fermenti alcoholicament. Si no l’hem de consumir en breu es pot congelar.

Fotos: (1) Isis Sáinz, (2 i 3) Cuchara