Aprofitament a la Veneçolana

Her spor dalında en iyi oranlara sahip bettilt oyuncuların tercihidir.

Kumarhane atmosferini hissetmek isteyenler bahsegel sayfasına giriyor.

Canlı bahislerde yüksek hız sunan altyapısıyla paribahis fark yaratıyor.

Gelecek yılki sürüm olan paribahis yeni özelliklerle geliyor.

Canlı rulet oyunlarında atmosfer, müzik ve ışık ayarları profesyonelce yapılır; bahsegel canlı destek nerede bu detaylara önem verir.

Her oyuncu güvenlik için bettilt politikalarına dikkat ediyor.

Aprofitament a la Veneçolana

Un cop més això sembla un acudit, però que pot passar si ens ajuntem a cuinar una familia veneçolana, una grega i una catalana? Doncs a aquest vídeo ho podeu veure, a més de cuinar i riure amb nosaltres. Ens vam ajuntar amb la Rolanda i l’Israel i sabíem que voliem fer preparacions amb plàtans, ja que es un producte molt apreciat a la gastronomía veneçolana en totes les seves versions i a moltes botigues de Santa Coloma de Gramenet és fàcil trobar-los. 

Així doncs, amb l’esperit del BiblioLab Cuina Oberta de fer coses amb veins del barri,  a partir de la idea fem algo amb plàtans ens va sortir un menú bien resuelto com dirian a Veneçuela. A més vam poder parlar d’hibridació cultural: com ens adaptem a la cultura d’un lloc nou, com adoptem noves tradicions, què trobem a faltar, com vivim els nostres valors de sostenibilitat i aprofitament, i a la vegada fem amb el que tenim… Hem après i gaudit molt i ho compartim en format vídeo i també amb aquest resum de coses que han sorgit i ens semblava interessant llistar. Més abaix trobareu les receptes sense recepta que vam cuinar i us convidem a fer les vostres!

  • Com fer adob amb les pells de plàtans.
  • Vam poder gaudir del seu hort urbà (que van començar durant el confinament), i ens van explicar com fan compost casolà.
  • El barri del Fondo li recorda a la Rolanda Maracay, la seva ciutat natal.
  • Les cuineres veneçolanes fan pasticho (versió veneçolana de la lasaña Italiana) i les gregues fan pastichio (pasta al forn) 
  • Amb l’Israel hem parlat de que fa formatge casolà a partir de kefir o iogurt i amb el xerigot fa mojito, un picant veneçolà típic de la regió andina.
  • Vam parlar molt de l’ús de tuppers o bosses de roba per anar a comprar i evitar les bosses plàstic i de la pedagogia que implica fer-ho al barri, amb tot el que sorgeix quan ho expliques als botiguers.

 

 

I ara si, les receptes 😉

PASTEL DE CHUCHO DE BOLETS

Ingredients

  • 3 plàtans (plàtan mascle) madurs
  • 4 carabassons (alternativament es podria fer amb coliflor al vapor)
  • 1 Ceba
  • 4 dents d’all
  • 1/2 got d’oli d’oliva
  • 4 pastanagues
  • 700g gírgoles
  • 1 parell de patates (opcional)
  • comí
  • farigola
  • Un grapat d’onoto (achiote)
  • Sal

Elaboració:

Per al guisat: A una paella a foc mig posa una mica d’oli d’oliva. Sofregeix la ceba, l’all i les pastanagues ratllades, fins que la ceba estigui trasnlúcida. Afegeix les gírgoles tallades a daus. Assaona amb sal. Cuina uns 15 minuts perquè s’integrin tots els sabors. Retira del foc i reserva.

Amb la resta de l’oli, escalfa a una paella petita i posa l’onoto fins que comenci a treure color pero que no es cremi, cola i descarta les llavors d’onoto. Afegeix la meitat d’aquest oli al guisat per donar li color.

Tala els plàtans en talls de mig centímetre (en diagonal), pinta’ls amb oli d’oliva i posa’ls a una safata al forn fins que estiguin daurats per tots dos costats. Reserva.

Per a la “beixamel vegana”: Renta els carabassons i tritura’ls amb un turmix amb un gra d’all. Reserva.

Per al pastís: Greixa amb oli amb una mica d’onoto una safata de forn. Col·loca una capa de plàtans al fons, després una capa de guisat, després una altra del carabassó i si vols una capa de patata crua tallada en rodanxes primes. Repeteix el procediment fins a finalitzar amb una capa de plàtans.

Enforna per 30 minuts a 180 C. Si porta la patata cal comprobar que estigui cuita, potser li cal més temps. Treu del forn i serveix calent.

 

TOSTONES 

Ingredients

  • 2 plàtans verds
  • all sec en pols (opcional)
  • sal

Elaboració:

Els tostones requereixen un doble torrat o fregit (abans i després d’aixafar-los).

Pela els plàtans: amb un ganivet es fa una incisió poc profunda en la pell i es retira la pell. Talla els plàtans a rodanxes (diagonals) de 2 centímetres de gruix. En una paella a foc alt i amb l’oli ben calent, es fregeixen fins que comencin a daurar (uns 2 minuts per costat). Es retiren de l’oli i es col·loquen sobre paper absorbent per a eliminar l’excés de greix. S’aixafen amb un plat petit fins que tinguin un gruix de mig centímetre. Se’ls hi posa sal i all sec en pols. Fa estan llestos per fornejar (o tornar a fregir) pels dos costats fins que quedin daurats.

 

CREMA DE PLÀTAN (Cambur) amb kèfir i miso

Ingredients

  • 3 plàtans de Canàries, ideal per a plàtans molt madurs.
  • Kefir (uns 250ml aproximadament, depenent la textura que vulguem)
  • 1 cullerada sopera miso blanc

Elaboració:

Pela els plàtans i talla’ls per la meitat longitudinalment. Col·loca els plàtans, en una paella antiadherent i posa-ho a temperatura mitjana-alta, primer per la part tallada i deixa que es daurin lleugerament, llavors dóna’ls la volta fins que es caramel·litzin (també es poden ficar al forn). 

En un recipient posa el plàtan caramel·litzat, el kefir i el miso. Tritura-ho amb una batedora de mà i agrega kefir fins que tinguis una textura cremosa. Serveix-ho, si et ve de gust, amb trocets de fruts secs, llavors o xocolata ratllada. Reserva a la nevera fins el moment de menjar.