Vinagre i ecofeminisme

Vinagre i ecofeminisme

Recentment hem pogut tornar a fer accions amb persones (en directe, face to face, a la fi, como en los viejos tiempos) amb un taller que teniem previst al març, dins d’un Cicle de Dones Creadores que va organitzar l’Ateneu del Poblet entorn al 8 de març.  Al març no va poder ser, però gràcies a la tenacitat de les companyes de l’Ateneu algunes activitats del cicle es reprenen ara. Fins a final de mes tenen programades mogudes molt interessants, val la pena parar-hi esment.

 

Doncs això, que divendres passat vam anar amb els nostres cossos, la nostra paradeta i tot aquest tinglado de noves normes (un altre dia parlem d’aquest tema) a l’Ateneu, a trobar-nos amb un grupet de dones molt trempades amb les que vam xerrar i fer vinagre. Podeu veure el vídeo íntegre aquí. Ja us avisem que el format no és el més dinàmic ni participatiu, però els desafiaments són grans i n’estem aprenent.

També creiem que ens queda feina per reparar l’aïllament, l’individualisme i la por que ens imprimeix al cos el moment que estem vivint. D’això en parlarem quan parlem de les noves normes 😉

 

I és que el taller va anar una mica d’això de com les dones, des d’aquesta corrent de pensament i acció proposem alternatives per viure una mica més d’acord amb el planeta i donant-li al sosteniment de la vida un paper central.  Fermentar és, mirat amb aquesta perspectiva, un acte de resistència al sistema capitalista heteropatriarcal pel que implica de lentitud, cura, confiança, visibilització dels processos, aprofitament, autosuficiència, autogestió de la salut… Però per nosaltres, més enllà i més profundament és també un acte profund de reconeixement de les interdependències a les que estem lligades planetàriament. És assumir que som, que existim i que podem fer la nostra vida només en relació a altres éssers, humans i no humans, sense distinció. I que entre tots els éssers hem de buscar i trobar els equilibris, les simbiosis, que ens permetin coexistir. Sembla poc i és molt. I quan fermentem estem fent pròpiament això.

 

Us deixem doncs la recepta de vinagre, que si no heu fermentat mai és un bon començament, més ara a l’estiu que amb aquestes altes temperatures tot fermenta molt de pressa i tenim abundància de fruita (i de fruita que tendeix a fer-se malbé!). 

 

VINAGRE D’APROFITAMENT

Ingredients:
1 litre d’aigua
50 grams de sucre o mel
La pell d’una pinya o pells i cors de 2 pomes o les pells de les figues, les restes de les peres, maduixes, préssecs o altres fruites que caiguin a les mans.

 

Elaboració

  • Dissoldre el sucre o la mel a l’aigua. 
  • Tallar la fruita en trossos grans i afegir-la. 
  • Cobrir amb un drap i una goma per evitar insectes però permetre que hi hagi intercanvi d’oxigen i deixar-ho fermentar a temperatura ambient. 
  • Anar-ho movent cada dia per evitar que es facin floridures.
  • Quan el líquid es fa fosc, al voltant d’una setmana, colar les pells i descartar-les.
  • Deixar el líquid resultant en el mateix pot de vidre tapat amb el drap.
  • Fermentar el líquid de 2 a 3 setmanes més, remenant o agitant periòdicament.
  • Guardar a una ampolla tancada i fer servir per amanides o pel que vulgueu 😉

 

Notes
· Aquest vinagre, que és cru i no ha estat filtrat, és un tònic que s’ha utilitzat en la medicina popular des de temps ancestrals.
· Es recomana consumir una cullerada diària en amanides, adobs o afegint-lo a un suc, batut o simplement a un got d’aigua.
· El seu sabor és agradable i facilita la digestió, ajuda a calmar la gana (sobretot les ganes de dolç), però a més es fa servir per prevenir l’artritis o l’osteoporosi, eliminar infeccions, calmar picors i fins i tot es recomana per a les dietes anticancer.