Seguim amb els Tallers de Transformació d’Aliments dintre del Cicle Cullera i Agulla. Aquesta vegada us presentem una activitat online, que farem en directe el 2 de Novembre a les 16h. (i que posteriorment deixarem penjada) als nostres canals de Facebook i Youtube.
El menú el vam decidir juntament amb les participants del Cicle la passada sessió i Cuchara vam entomar el repte de cuinar una recepta amb pell de platan, cosa no haviem fet mai. Sabiem que a Amèrica llatina han adquirit certa fama les preparacions amb aquesta part, però no ens hi haviem posat més enllà del vinagre. Doncs us hem de dir que és un ingredient perfectament cuinable i nutritiu (igual de nutritiu, almenys, que els platans però amb més fibra), suficientment neutre per estar bo acompanyat d’una salsa que sigui gustosa.
Així que vam acordar fer Carne mechada amb la pell del plàtan i clar, per acompanyar-la res millor que les típiques arepas, que són el pa de molts paisos llatins. En aquest cas, les farem amb ingredients de rebuig, amb aquelles verdures que quedin per casa o restes de cereals morts de fàstic al fons de la nevera.
I per que el menú sigui complert, amb els plàtans que hem pelat per fer la primera recepta farem unes postres d’aquelles de recurs que tan poden ser un berenar de la canalla com unes postres cuquis per un dia que tenim visites.
Animeu-vos a cuinar amb nosaltres, aquí baix teniu les receptes!
Carne mechada de pell de plàtan
Ingredients:
la pell de 4 plàtans
½ cdta. de pebre roig fumat
2 cdas. de AOVE
1 ceba tallada com ens agradi
3 dents d’all talladetes
½ cdta. de comí mòlt
1 fulla de llorer
1 cdta. de salsa de soja (opcional)
200 gr. de tomàquet madur pelat i tallat
Sal i pebre al gust
Elaboració:
Rentar molt bé la pell dels plàtans.
A una olla col·locar la pell dels plàtans juntament amb el pebre roig fumat, cobrir amb suficient aigua, portar a ebullició i cou durant 7 minuts a foc mig alt (si els platans estan madurs no cal fer aquest pas).
Una vegada que estiguin freds s’han d’esfilagarsar, és a dir tallar amb un ganivet o amb la mà la pell dels plàtans en tires molt fines o del gruix desitjat.
A una paella a foc mig-alt sofregir la ceba i l’all amb el AOVE.
Afegir el plàtan, el comí, el llorer i la salsa de soja.
Afegir el tomàquet, tapar i coure a foc mig-baix fins que el tomàquet estigui ben fet.
Corregir al gust amb sal i pebre.
Arepas salvatges
Ingredients
Farina precuita de blat de moro
Aigua
Una mica d’oli
Sal
Qualsevol verdura cuita o crua que tinguis per casa
Qualsevol cereal cuit que hagi sobrat
També podem afegir civada, llavors de lli, chia, frtuits secs i altres farinas per arrodonir la textura final
Normalment les arepes es fan amb farina de blat de moro i aigua en una proporció més o menys d’una tassa de farina per una i un quart d’aigua aproximadament. En aquest cas com que son salvatges i d’aprofitament, hi posarem diferents verdures i/o cereals que volem aprofitar i per tant les proporcions son variables en funció de l’acuositat de les verdures, etc.
Per aixó és difícil posar quantitats, però allò important és aconseguir una textura que sigui maleable. L’objectiu és fer boles amb la massa per aplanar les en forma de pa de pita del diàmetre de la nostra mà oberta aproximadament i que es puguin coure a una paella sense engaxar-se. Al taller podreu veure com ha de quedar la textura 😉
Elaboració
Prioritzar els ingredients d’aprofitament que volem fer servir, sobretot les verdures, que es poden tallar molt petites o fer directament una barreja amb un procesador.
Afegir en aquest pas si tenim algun cereal cuit que ens hagi sobrat i incorporar bé.
Afegir una mica d’aigua si está molt sec.
Començar a afegir poc a poc la farina i si volem llavors de lli o chia o flocs de civada que també li donaran cos a la massa.
Anar pastant i afegir l’oli i més aigua o més farina si cal.
Quan la textura ens permeti fer boles que es poden desenganxar de la mà, fer boletes i aixafar-les amb les dues mans fins tenir un gruix d’un dit més o menys.
Anar-les posant a la paella fins que facin crosta per les dues bandes.
En aquest punt es poden ficar al forn per uns 10 minuts perque s’acabin de coure.
Crema de plàtan
Ingredients (per a dos raccions)
4-6 plàtans madurs
60 ml de llet (pot ser vegetal, la de coco queda molt bé)
1 o 2 cullerades de postre de miso dolç (opcional)
2 cullerades soperes de Nata (de coco, o normal, o iogurt grec o kèfir)
Canyella en pols
Elaboració:
Posar els platans a fer al forn fins que es caramelitzin (uns 20 minuts)
Deixar que es refredin i barrejar amb la llet, a má o amb un turmix o procesador per que quedi més homogeni.
En aquest pas es poden afegir les culleradetes de miso.
Posar la crema resultant en bols o pots de vidre petits.
Decorar amb nata muntada o iogurt grec, (per a fer nata vegana es pot fer servir la part més cremosa de la llet de coco, que es posa sólida a la nevera)
Espolsar una mica de canyella per sobre.
I… aquí es podrien afegir gustos i decoracions que ens agradin com fruits secs, trocets de xocolata, coco laminat, etc…