Seguim amb el BiblioLab Cuina Oberta, explicant-vos coses xules que passen quan hibridem i compartim tradicions d’altres cultures mentre aprofitem per a teixir vincles i veure com l’alimentació, la sostenibilitat i les cures ens apropen, amb el menjar com a vehicle.
Ja ho sabíem, però cada vegada més, aquest projecte ens ajuda a aprofundir i integrar la força transformadora que té la cuina i tot el que hi ha darrere: les cures, les tradicions, aquesta mà sàvia que transmet el coneixement ancestral, aquests trucs que es passen d’àvies a mares a filles a cosines, germanes i tietes. La cuina com aquest lloc invisible on passen tantes coses meravelloses i el valor de les quals sovint es passa per alt.
Amb la Sithy Saem Chhon, de Battambang (Camboia), no va ser l’excepció. Tot i que vivim a la mateixa ciutat, procedim de cultures i llengües maternes diferents. Molts codis poden ser diferents entre nosaltres, però quan ens posem a parlar de menjar tot flueix fàcilment. Envoltades d’aquesta màgia en recordar fruites i sabors de la infància, i paratges d’aquest lloc llunyà com és el seu país, ens va explicar també l’origen i diversos usos del mocador anomenat “krama” que porta en el vídeo: tradicionalment fets de cotó, s’usen per a tot, com a pareo, al voltant del cap per a la suor o per a protegir-se del sol, als peus com a protecció quan s’escalen arbres, per a transportar objectes, i fins i tot com a hamaca per a bebès.
La recepta que vam aprendre amb ella és tan típica i tradicional com el krama, es menja a tot el país i com tots els plats populars, cada casa té la seva versió, i els ingredients es poden adaptar fàcilment al que tinguem per casa. Aquest és el tipus de receptes que ens encanten.
Us deixem a continuació la recepta de la Sithy i us animem a fer-la amb qualsevol verdura que tingueu al rebost, aquí us diem les variants de temporada que se’ns ocorren i al vídeo podeu veure la tècnica i paciència de la Sithy, una altra cosa que ens va encantar i ens agrada recordar, en aquest món on volem tot ràpid, la importància de poder-se prendre un temps per a cuinar amb calma, sent present en cada pas. Com ens deia la Sithy, si estàs tallant pastanaga, estàs tallant pastanaga i prou… Això avui en dia ens resulta molt subversiu i a contracorrent. També vam parlar dels detalls i la bellesa al presentar un plat o parar taula i de la importància que siguin presents tots els sabors i colors a cada àpat. Gràcies, Sithy per compartir tot això i aquesta estona tan agradable amb nosaltres.
Si voleu seguir-la, us deixem l’enllaç al seu canal de YouTube. I aquí teniu el vídeo de la recepta que hem fet lentament i pas a pas. Així que si voleu aconseguir els ingredients i posar-vos el vídeo davant, tindreu temps de fer-la amb nosaltres i gaudir després d’un menjar deliciós i fet amb consciència.
Recepta ណែម ឆៅ Nem Chow (rotllets de primavera camboians)
Ingredients:
Per als rotllets:
- 1 paquet de paper d’arròs (es pot trobar en botigues de queviures amb productes d’Àsia)
- 1 cogombre (tallat en trossos mitjans) o api, xirivia o altra verdura o fruita de temporada
- 1 pastanaga (tallada en trossos mitjans)
- 1 enciam (tallat en trossos petits) o endívia, espinacs o altra fulla verda de temporada
- 1 alvocat (opcional)
- 1 manat de menta o coriandre, julivert, ceba tendra, la part verda del porro o altra aromàtica fresca que tingueu a mà
- 200 g de gambes, tofu o carn de porc.
Per a la salsa:
- 15 ml. salsa de peix (es pot trobar en botigues de queviures amb productes d’Àsia) si no, podeu afegir sal
- 15 g sucre moreno o dàtils o figues seques triturats
- 2 llimes (suc) llimona o vinagre de poma
- 30 ml d’aigua
- 2 grans d’all (picats fi)
- 1 mica de sal
- 1 grapat cacauets torrats (picats).
Elaboració:
- Tallem totes les verdures en bastonets molt prims
- Posem un paper d’arròs en remull, en aigua calenta en un plat fons, perquè sigui més fàcil enrotllar. No cal que s’estovi del tot, només que quedi moll per tot arreu.
- Estenem el paper d’arròs mullat en un plat i afegim les verdures en la part inferior, centrades.
- Dobleguem les vores del paper d’arròs cap a dins dels dos costats i enrotllem, procurant que no surtin les verdures.
- Abans de l’última volta posem les gambes.
- Per a la salsa, en un bol petit afegim aigua, sucre i ho remenem bé fins que el sucre es dissolgui del tot.
- Afegim la salsa de peix, el suc de llima, sal i continuem remenant perquè es barregi bé.
- Abans de servir hi afegim cacauets picats.