Polinització creuada: Aprofitament al Garraf

Polinització creuada: Aprofitament al Garraf

Aquest any hem tornat a participar al Dinar de Profit de Vilanova i la Geltrú, una ocasió fantàstica per a visibilitzar la necessitat d’establir mencanismes d’aprofitament alimentari al mateix temps que generem llaços ciutadans i enxarxament entre entitats que treballem per la sostenibilitat al Garraf.

En aquesta ocasió és van servir 253 raccions i es van aprofitar uns 170 kgs. de menjar, que es va recollir durant el cap de setmana i es va gestionar i processar per un grup de voluntàries coordinades pel savoir faire de la Cooperativa de Consum la Vinagreta, entitat que ha liderat amb gran éxit els anteriors dinars de profit. Es va comptar amb la col.laboració del Mercat de Vilanova i la Geltrú i de l’Ajuntament per a garantir que l’event sortia rodó.

En aquesta ocasió, a més a més de l’activitat en si, Cuchara ens hem volgut vincular a la iniciativa generant més espais participatius a partir dels quals proposar-nos col.lectivament maneres creatives d’aprofitar els aliments i a més a més establir relacions entre veïnes, conèixer-nos i conèixer l’ecosistema d’entitats compromeses amb l’emergència climàtica a Vilanova i més enllà.

Per a escalfar motors al voltant del dinar, vam oferir 3 tallers d’aprofitament alimentari durant la primavera, que ens han fet replantejar-nos col.lectivament el valor dels aliments i les possibilitats creatives que ens ofereixen, al mateix temps que es generaven coneixences i xarxa informal entre un grup de veïnes.

Durant els tallers, que van tenir lloc als mesos d’Abril, Maig i Juny al Centre Cívic de la Geltrú, vam treballar sobre alguns hits de l’aprofitament alimentari cucharístic com el pesto de fulles de pastanaga, els ous de llli, el vinagre de pell de fruites, les llimones fermentades, la llet vegetal o la carne mechada feta amb pell de plàtan.

Les activitats van ser cocreades amb les assistents, de manera que es van decidir les preparacions en base als seus interessos i necessitats, generant espais participatius i possibilitant l’articulació de propostes per part de les pròpies participants. Compartir els propis conexements i estratègies d’aprofitament i emancipació alimentària ens fa veure que sempre tenim més possibilitats de les que sembla, que mai fem les coses soles, i podem inspirar-nos en les altres per a portar endavant accions creatives i profitoses.