“Panquecas” d’aquí i d’allí

“Panquecas” d’aquí i d’allí

Dins el projecte BiblioLab Cuina Oberta estem fent moltes coses, coneixent el barri, la seva gent i les seves dinàmiques, amb tots els desafiaments que comporta la situació i les restriccions actuals, la intenció de connectar, hibridar i transformar ens dóna l’empenta per continuar buscant formats, temes i maneres de seguir fent coses amb gent.

Tenim mooooltes ganes de sortir del format virtual, i tenim mooooltes idees, però per ara també está bé poder fer sessions com la que vam fer ahir.  Nosaltres desde la cuina de la Biblioteca del Fondo, i les participants desde les seves cuines, devantal possat, verdures i fruites preparades,  compartint, malgrat el format online.

Quan parlem de que mengem, perquè, qui cuina i com, és fàcil que sorgeixin temes molt interessants i importants, com les cures, els processos, l’origen dels aliments, etc. Ahir, amb un tema com les panquecas, vam parlar d’aprofitament i malbaratament, de plantes silvestres i de hibridació cultural, vam veure que podíem travessar fronteres, saltar oceans i treure-li el suc a una preparació bàsica, versàtil, que es pot menjar amb moltes coses i que ens pot resoldre des d’un esmorzar, un acompanyament, fins a un berenar o sopar.

La proposta que vam fer era d’origen xinès, aprofitant que s’apropa la festa de l’any nou que serà el 12 de febrer. Però també vam parlar de moltes altres preparacions d’aquest tipus que es cuinen i mengen en diverses cultures i llocs diversos del món, com per exemple:

Cachapa – Colombia / Venezuela (blat de moro)
Galette – França (fajol)
Uttapam o Dosa o Idli – Índia (arròs + llenties)
Chilla – Índia (llenties)
Doroyaki – Japó (entrepà dolç)
Apam Balik – Malàisia (dolç amb cacahuets)

entre d’altres…

Bé, anem al gra, i us deixem la recepta que vam fer, es pot adaptar a un menjar salat o dolç i es poden farcir també. Gaudiu!

PANQUECA ESPONJOSA

Inspirada en la recepta xinesa Nan Gua Bing / 南瓜饼

Ingredients:
200 gr verdura o fruta ja cuita (carbassa, moniato, pastanaga, xirivia, poma, pera etc)
70-100 gr farina d’arròs glutinós (o midó de iuca)
40gr sèsam cru
oli d´oliva verge extra o mantega
sal

Elaboració:
Posa la verdura cuita en un bol gran i aixafa-la amb una forquilla fins a aconseguir un puré.
Afegeix la farina. Barreja bé amb les mans fins que tingui textura homogènia.
En un plat posa el sèsam. Fes boles d’uns 3 cm de diàmetre.
Aixafa les boletes de massa i cobreix-les amb el sèsam.
Pinta una paella antiadherent amb una mica d’oli o mantega.
Cou pels dos costats a foc mitjà.