El passat dissabte ens vam tornar a trobar amb les companyes de Transformació d’Aliments, dins del Cicle Cullera i Agulla de Coopoblet, per a seguir fent aposta per la interacció comunitària i la fermentació cultural.
Podeu veure anteriors trobades aquí i aquí. I podeu veure el flamant vídeo al respecte de l’edició de l’any passat al nostre canal de Youtube.
En aquesta ocasió vam decidir juntar-nos a la placeta de Can Ricart, al barri del Poblenou, fent una passejada des del nostre barri. Val a dir que ja habitualment falten espais de trobada al Poblet, però ara amb el context peripandèmic encara es fa més complicat trobar-se i els llocs on eventualment es pot fer estan molt saturats els caps de setmana.
Així que vam buscar un lloc tranquil per a poder posar en pràctica algunes idees de les que habíem parlat a l’anterior sessió, ens vam organitzar la logística entre totes (per cert, gràcies Eix Pere IV per facilitar-nos l’espai) i vam quedar dissabte al matí per a compartir una estona juntes.
El resultat va ser molt gratificant: una colla de persones (la majoria dones, per no variar), algunes conegudes i alguna nouvinguda (com a la vida, no?) parlant i mostrant receptes de casa i del cor (com la Magda i la Caro que ens van explicar com es fan les arepes a casa seva i als seus països d’orígen, Colombia i Veneçuela) i també aprenentatges d’haber viscut una temporada a un altre indret, el Brasil, on l’Albert va aprendre a fer les Tapioques.
Vam aprendre a fer aquests pans senzills, que són la base de molts àpats arreu del món i fins i tot ens vam animar a tocar les farines i embrutar-nos les mans imitant els moviments de les nostres mestres d’excepció. Són coreografies que la majoria de les dones fan a casa seva, sense públic i sense aplaudiments al final, que s’ensenyen dins de la familia, i que compartir i visibilitzar amb les companyes ens sembla molt valuós. També a partir d’elles es va donar lloc a noves preparacions. Perquè a més dels pans preparats, les participants vam portar algunes receptes de casa que vam explicar i compartir: hummus amb iogurt, kimchi, farciment d’strudel, fruita fresca, xutnei fermentat, alvocat amb verdures fresques, a mode de guacamole inventat, fonoll al forn, xocolata molt negra… Tot regat amb infusió de cua de cavall, que és antiinflamatòria i antianèmica i té un gust agradable, sobretot calenta en aquesta època de l’any.
Ens va encantar la barreja que es va donar entre uns plats i uns altres i segur que moltes farem a casa nostra les preparacions que van sortir durant el matí. Sense por i sobre la marxa!
Al final vam fer una ronda de tancament bastant esperançada, de veure com malgrat les restriccions i els inconvenients el grup poc a poc va avançant i va generant espais de trobada. La propera sessió serà el 20 de març i estem barruntant idees entorn a la fermentació (i el seu procés previ, la maceració) per a compartir llavors. Si t’interessa participar-hi ens pots escriure un mail.